Van een vervuilende, stoffige, lawaaierige doorgangsweg is de Grotestraat in Nijverdal een mooie winkelstraat geworden met een prijswinnend systeem voor afvoer van regenwater. Bovendien is de Grotestraat genomineerd voor een Europese prijs omdat het een voorbeeld is van de wijze waarop de steden in de toekomst vormgegeven kunnen worden.
Tot een aantal jaren geleden liep de N35, een directe verkeersader tussen Zwolle en Enschede, dwars door de Grotestraat in Nijverdal. Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis: ‘En dat is een winkelstraat, dus je kunt je voorstellen dat dat voor nogal wat problemen zorgde met het rijdend verkeer, maar ook qua beleving voor het winkelende publiek. Op drukke momenten stond de Grotestraat vol met stilstaande auto’s. Dat was geen fijne situatie.’
Daar is met de aanleg van de Salland-Twentetunnel een einde aan gekomen omdat die deel uitmaakt van de doorgaande verkeersroute van Almelo naar Zwolle. Met de ingebruikname van de tunnel is het verkeer in het centrum van Nijverdal behoorlijk afgenomen. Voor de gemeente een mooie gelegenheid om het centrum aan te pakken.
De Grotestraat is verkeersluw gemaakt, het asfalt is grotendeels door de vrijgekomen trottoirklinkers vervangen en een gedeelte van de rijbaan is verlegd om meer ruimte voor terrasjes te creëren. De aparte fietspaden zijn verdwenen en de maximumsnelheid is verlaagd. Er is met bomen (geleverd door Van den Berk Boomkwekerijen) en planten veel openbaar groen gekomen en er zijn diverse waterelementen in de vorm van fonteinen aangebracht; Dusseldorp ISM heeft het gehele project gerealiseerd, onderaannemer Rots Maatwerk heeft de fonteinen geleverd en aangelegd, waarbij onderdelen van de vrijgekomen fontein zijn geïntegreerd.
De straat is een aangename verblijfsruimte geworden met veel groen en pleintjes, en veel ruimte voor bezoekers, winkelend publiek en horeca. Op verschillende plekken kunnen kleinschalige evenementen en eventueel ambulante handel plaatsvinden. Hiervoor zijn op verschillende plekken PUTkasten (model ‘Evenement compact’) toegepast die een verscheidenheid aan elektrische aansluitpunten bieden.
Klimaatadaptieve wadi
Nijverdal ligt tussen de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal in. Dat geeft bij flinke regenval veel overlast omdat door het hoogteverschil het water van de berg af naar beneden loopt en het riool dat niet aankon. Architectenbureau OKRA heeft van dat hoogteverschil creatief gebruikgemaakt door langs de weg een fraaie klimaatadaptieve wadi te creëren met waterbergende plantvakken rond de bomen. Bij regenval loopt het water van de weg via mooi vormgegeven goten naar de wadi waar het regenwater wordt opgeslagen onder de stoep om de bomen van voldoende water te voorzien.
Meer lezen? Vraag ons GRATIS Mooie Pleinen Magazine aan.
Tekst: Hans Bouwman