Het stadshart van Almere is een van de grootste winkelcentra van Nederland en werd in 2017 gekozen tot beste binnenstad van het land. Toch geen reden om jarenlang na te genieten van die titel want de gemeente wil de ‘eeuwig jonge binnenstad’ waarmee Almere zich profileert, jong houden. Het plein Esplanade is een voorbeeld van die ambitie.
Om ‘eeuwig jong’ te blijven heeft Almere het centrum grondig aangepakt waarbij de visie vooral gericht was op de acht pleinen in het centrum die een eigen thema, met eigen sfeer en beleving hebben. Voor het plein Esplanade, gelegen tegen het kunstmatige meer het Weerwater, is dat thema ‘Vakantie in de stad’. Het plein moest een grondige opknapbeurt krijgen met veel groen, maar daarnaast geschikt blijven als evenementenplein en zorgen voor een mooie overgang van het stadscentrum naar het water.
Looplijnen
Het ontwerp gaat uit van een vergroening van de Esplanade met specifieke aandacht voor de natuur en ecologie van het plein. Hoofdontwerper Linde Elsinga (ECHO Urban Design) en haar team hebben gekeken wat de identiteit van Almere is en wat de plek kenmerkt: het water en de stad die daar bij elkaar komen. Anderzijds is rekening gehouden met de wijze waarop de mensen die plek in de oude situatie gebruikten. ‘Dus we hebben gekeken naar welke looplijnen vanuit het centrum veel worden gebruikt en welke in de toekomst versterkt zullen worden. Dat is naast dat Rondje Weerwater ook de entree van het KAF (Kunstlinie, red.). De paden op plein zijn ongeveer 6 meter breed geworden zodat je de ruimte hebt om elkaar te passeren om verschillende activiteiten te laten plaatsvinden. De ruimte die overbleef tussen die wandelpaden zijn de groenvlakken geworden.’
Bij het invullen van de groenvlakken is sterk rekening gehouden met de grote publieksevenementen die op de Esplanade worden gehouden. Boven op de waterleidingen om het gras in de zomer water te geven, is om de stabiliteit te waarborgen als onderlaag grauwacke gebruikt, een sedimentair gesteente. Boven het natuursteen ligt een laag aarde waarop de graszoden zijn gelegd. Bij de keuze van de grassoort is veel aandacht besteed aan het juiste type, de juiste grondopbouw en ontwatering om het gras voldoende stevig te houden voor evenementen. Om te voorkomen dat bij evenementen aggregaten gebruikt moeten worden, heeft PUTkast samen met aannemer Homan een ondergronds elektriciteitsnetwerk aangelegd met over het hele plein aansluitpunten voor groene stroom.
Watertrap
Het hoogteverschil tussen centrum en plein is volgens Elsinga ook een kans geweest om met hoogteverschillen te ontwerpen. Een bijzonder element is de ‘watertrap’ die vanuit het centrum van Almere toegang geeft tot de Esplanade. Het is een flauwe, niet zo hoge, uitwaaierende trap geworden waarbij het water van het Weerwater naar boven wordt gepompt om vervolgens in een vloeiende lijn naar beneden te stromen. Rots Maatwerk realiseerde een vernuftig systeem onder het plein om het water van het Weerwater naar het centrum te halen en door de wapentrap naar beneden weer af te voeren in het meer.
Meer lezen? Vraag ons GRATIS Mooie Pleinen Magazine aan.
Tekst: Hans Bouwman