Kunstwerk ‘De IJsfontein’ gaf aanzet tot herinrichting

Geen Elfstedentocht in Friesland? Misschien niet op het ijs, maar wel in het water (Maarten van der Weijden) en in kunstobjecten. In het kader van het project 11fountains hebben elf kunstenaars uit elf verschillende landen ieder een fontein ontworpen voor elk van de elf Friese steden. Kunstenaar Birthe Leemeijer uit Haarlem ging verder en gaf met haar ijsfontein de aanzet voor een herinrichting van de Markt in Dokkum.

De vernieuwde Markt in Dokkum (gemeente Dongeradeel) is onherkenbaar. Voorheen was het een grote parkeerplaats, maar de aanblik van de tientallen auto’s deed geen recht aan de historische locatie. Nadat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord, werd een terp opgeworpen die meer dan duizend jaar dienst deed als begraafplaats. De auto’s zijn nu grotendeels verdwenen (er is nog plek voor 28 voertuigen); ervoor in de plaats zijn bankjes met lichtstrips gekomen, bomen, natuursteen met teksten (25 verhalen verdeeld over circa 60 tegels), verlichting op vier verschillende hoeken die van kleur veranderen, en de contouren van de voormalige Abdijkerk, verwerkt in de bestrating. Blikvanger en het hart van de Markt is echter De IJsfontein. Een kunstwerk, niet met sprankelend, spuitend water, maar met werkende ijslagen.


© foto Hoge Noorden / Jacob van Essen

De vrouw achter dit bijzondere kunstwerk van 2 meter hoog en 4 meter breed is Birthe Leemeijer (1972). Zij werd in 2014 benaderd door Anna Tilroe, curator en artistiek leider van 11fountains. Het internationale kunstproject was opgezet om de kansen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te vergroten (en met succes, onder de naam Leeuwarden-Fryslân werd deze plaats uitverkozen). Als enige kunstenaar uit Nederland werd Leemeijer gevraagd.

‘Ik maak altijd werken die locatiegebonden zijn en ik heb in de loop der jaren gemerkt dat verlangen en gemis terugkerende thema’s in mijn werk zijn. Het was voor mij eigenlijk al snel duidelijk dat het iets met ijs, het verlangen naar en het uitblijven van de Elfstedentocht te maken moest hebben. De IJsfontein verbindt de Elfstedentocht, Bonifatius en de klimaatverandering met elkaar.’

Meer lezen? Vraag ons GRATIS Mooie Pleinen Magazine aan.

Foto bovenaan de pagina: Luuk Kramer