Maastrichtse Markt: verkoop gaat gewoon door tijdens verbouwing

De Markt is een van de beeldbepalende pleinen in het hartje van Maastricht. Naast het beroemde Vrijthof is het een van de toeristische trekpleisters van de stad.  Op woensdag en vrijdag vinden er warenmarkten plaats en op zaterdag de antiekmarkt. Bovendien worden er regelmatig grote evenementen georganiseerd.

Het plein dateert al uit de middeleeuwen en kreeg zijn definitieve vorm in de zeventiende eeuw. In deze tijd werd het monumentale nieuwe stadhuis gebouwd. Rondom het plein bevinden zich liefst 62 rijksmonumenten, waaronder huizen in Lodelijke XV- stijl. Ook staan er diverse standbeelden, zoals het Mooswief, een hommage aan de groentevrouwen die vroeger hun waren op de markt aanboden.

Beste middelgrote markt
In de jaren dertig werd de bebouwing rond plein doorbroken als gevolg van de bouw van de Wilhelminabrug. Na de oorlog werd de Markt lang gebruikt als parkeerplaats. Tussen 2002 en 2007 werd het plein autoluw gemaakt,  werd het Mosae Forum gebouwd, met gemeentekantoren, een winkelcentrum en een ondergrondse parkeerplaats.  De Maastrichtse woensdagmarkt werd in 2017 uitgeroepen tot beste middelgrote markt van Nederland. Dit heeft de markt te danken aan de belevingsgerichte formule, met speciale activiteiten als kookclinics en modeshows.

Grootschalige vernieuwing
De gemeente besloot de technische installaties in het plein te vernieuwen en te moderniseren. Het betrof een grootschalige operatie, waarbij de installaties in alle 34 ondergrondse kasten moesten worden vernieuwd en de overlast tot een minimum beperkt diende te blijven. Zowel bewoners, toeristen, horeca, ambulante handel, weekmarkt, openbaar vervoer als evenementen moesten van het plein zoveel mogelijk ongestoord gebruik te kunnen maken.

Uitgekiend plan van aanpak
PUTkast BV leverde het ontwerp en de realisatie van de obstakelvrije elektrische en watertechnische installaties voor de markt en de evenementen. Met de gemeente heeft PUTkast BV hiervoor een uitgekiend plan van aanpak gemaakt en uitgevoerd. Hierbij is gekozen voor een locatiegerichte aanpak waarbij per plek alle werkzaamheden binnen enkele dagen werden uitgevoerd. Hierdoor bleef de overlast steeds beperkt tot de specifieke locatie. Dit betekende voor het totale project wel een langere doorlooptijd met een minimum aan overlast. De Markt als openbare ruimte kon gewoon blijven functioneren.

Meer informatie: www.putkast.nl

Meer lezen? Vraag ons GRATIS Mooie Pleinen Magazine aan.